Elfagyott szőlő? Itt a Fog-Dragon! Aktív védelem a fagykárok ellen

Hazánk időjárása tökéletes példa arra, hogy a klímaváltozással bizony igenis számolnunk kell napjainkban. Míg a fűtéssel, vagy elfagyott szőlőöltözködésünkkel alkalmazkodhatunk a megváltozott viszonyokhoz, addig a természet sokszor nem követi azt a menetrendet, amit a bolygó diktál. Ilyenkor fordulnak elő a tavaszi fagykárok, melyek nem csak sok bosszúságot, de anyagi károkat is okoznak a mezőgazdasággal foglalkozóknak.

A természetben előforduló állatok ugyan gyakran kiválóan alkalmazkodnak a hideghez, de a növények erre nem képesek. Sem helyüket nem tudják változtatni, sem belső hőmérsékletüket. Míg a halak a fagyzóna alatt átvészelik a hideg hónapokat, addig az elfagyott szőlő megelőzése már sokkal nehézkesebb. Jó hír viszont, hogy ma már létezik olyan eszköz, melynek segítségével a tavaszi hónapokban könnyedén változtatható a talaj hőmérséklete, ezzel segítséget nyújtva a növényeknek a fagy elleni védekezésben.

Veszélyben a szőlőültetvények

Hazánk szőlőültetvényei nem csak a gyümölcstermesztésben játszanak fontos szerepet, hanem a magyar borkultúrátVeszélyben a szőlőültetvények illetően is. A májusi fagyok 2018-ban is előfordulhatnak, hiszen az időjárás változékonyságát már számtalanszor bebizonyította az elmúlt években, nem nélkülözve a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat sem. A https://fogdragon.eu/ információi szerint nem csak a szőlőtőkék vannak veszélyben, hanem egyéb gyümölcsök is. S hogy milyen megoldást érdemes választani a védelem érdekében? A Fog-Dragon már hazánkban is egyre több gazdaság eszköztárában kap helyet, és kiváló minőségének hála hosszú éveken keresztül kifogástalan állapotban szolgálja a megfelelő hozamot.

Fagy és hó tavasszal

Az elmúlt telek példáját látva idén is előfordulhat, hogy a hideg igazán a tavaszi hónapokban köszönt majd be. Nem egyszer volt már példa arra, hogy tavasszal érkezett a hóesés, és persze a hajnali fagyok sem maradtak el. Az előforduló károsodás persze függ attól, hogy mindössze reggel kell-e fagyokra számítani, vagy egész nap nulla fok alatt marad a hőmérséklet. Hasonlóképp lényeges az is, hogy esett-e hó, melyről érdemes tudni, hogy remek hőszigetelő. Ha tehát hó borítja a talajt, akkor jobban az esélyek arra, hogy nem kell az elfagyott szőlő jelentette bosszúsággal és anyagi károkkal szembesülni. A növények esélyei azzal is javíthatóak, ha a talaj nem tömör, hanem abban levegő is van. Ez utóbbit legkönnyebben olyan talajművelési módokkal érhetjük el, mint például a szántás vagy a tárcsázás.

Fog-Dragon, amivel megelőzhető az elfagyás

fogdragon trakorralA gazdaságban kiválóan alkalmazható Fog-Dragon forró levegő és gőz segítségével dolgozik. Tüzelőanyagként használható hozzá széna, szalma, kukoricabála, faforgács, fűrészpor és természetesen farönkök is. A traktor segítségével mozgatott gép felmelegíti a talajt és a kibocsátott füst segítségével gondoskodik arról is, hogy a hő ne tudjon kilépni abból. A 10 hektáron is gond nélkül használható gép keskeny ültetvények esetében is bevethető, így a szőlők védelme érdekében remekül használható. Létezik olyan változata is, mely helyhez kötött, és kifejezetten a kert bizonyos pontjainak fagyvédelmére alkalmazható.

Tavasszal különösen veszélyes lehet a fagy

A szőlőről köztudott, hogy rendkívül érzékeny a fagyra. Annak érdekében, hogy ne kelljen az elfagyott szőlő siralmasfogdragon készülék látványával szembesülni, érdemes tavasszal az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő gépet bevetni. Sajnos tény, hogy a télen még kiváló fagytűrő képességgel rendelkező szőlőfajták is veszélybe kerülhetnek tavasszal, amikor különösen érzékennyé válnak a fagyokra. A tapasztalatok szerint a fagy legtöbbször a tavaszi hónapokban okoz problémát, ezért érdemes ekkorra már felkészülni a megfelelő eszköz beszerzésével. Az elfagyásos sérülések 70 százaléka tavasszal szokott előfordulni, és ezért gyakran éppen az tehető felelőssé, hogy a mélynyugalmi állapotból ekkor már fagyérzékeny szakaszba kerülnek a növények. Míg tehát télen nem jelent problémát számukra a hideg, addig tavasszal gyorsan sejtroncsolódás megy végbe bennük.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a tavaszi hónapok, a természet újjáéledésének időszaka jelentősen befolyásolják, milyen termésre számíthatunk, s ezen keresztül azt is, mennyiért lehet majd hozzájutni a friss alapanyagokhoz. A fagy elleni védekezés gyümölcsösben tehát nagyon fontos szerepet játszik az anyagiak érdekében is. A mezőgazdaságban tevékenykedők számára mindenképpen ajánlott a meleg levegő és gőz segítségével dolgozó, praktikus és egyszerűen alkalmazható gép, ami hosszú évekre gyümölcsöző befektetés lehet.